DEĞERLİ MESLEKTAŞLARIM

SEVGİLİ BODRUM’ LULAR

Barış ERDOĞAN

2010 yılında kurulan Bodrum Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası olarak; 13 Haziran 1989 tarihinde yürürlüğe giren 3568 sayılı Meslek Yasamız çerçevesinde 28 yıldır, 105 bini aşan Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ve Yeminli Mali Müşavir meslektaşımızla ülke genelinde faaliyet göstermekteyiz. 77 Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ve 8 Yeminli Mali Müşavir Odası olarak örgütlü mücadeleye olan inanç ve güven ile üst birliğimiz TÜRMOB ile birlikte; toplumsal sorumluluğumuzun gereği çağdaş dünyadaki ekonomik gelişmeleri izliyor; yapıcı görüş ve düşüncelerimizi kamuoyu ile paylaşıyoruz. Hazırladığımız raporlarla, ülke ekonomisinin gelişmesine ve iş dünyasının küresel dünyada yerini güçlendirmesine katkı sunuyoruz. Çözüm sunmaya yönelik bir bakış açısı ile sorunları gündeme getiriyoruz.

Değerli okurlar; dünya ve ülkemiz çok hızlı bir değişim ve gelişimin içerisinde. Daha nedir bu sanayi 4.0 derken, hayatımıza sanayi 5.0 giriyor. Bu hızlı değişim; en başta ticari ve sosyal hayatın içerindeki bizleri çok yakından ilgilendiriyor. İcra etmekte olduğumuz Mali Müşavirlik mesleğimiz de başta olmak üzere hepimizin mesleği kendine yeni bir yön vermekte. Peki, biz bu gelişmelere ne kadar hazırız? Bu soruya cevabınız nedir? Bodrum Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası olarak, sürekli eğitim ve gelişime inanan meslek mensuplarımızla birlikte bizler; Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ‘ ün bizlere çizdiği yolda yürüyor, yaptıklarımızı hiçbir zaman kâfi görmüyor ve ufkun ötesine bakmaya devam ediyoruz.

Değerli okurlar; Toplum ve meslek grupları olarak etkin, kararlı bir şekilde sürekli üretmemiz gerekmektedir. Ne var ki; bir şeyi üretmek için desteğe, desteğe, desteğe ihtiyacımız var. Niçin bir üçleme ile desteğe ihtiyacımız olduğunu sizlere açmak isterim. Muğla ilimiz ülkemizin 908.877 kişi ile nüfus yönünden 24. ili konumunda. Ortalama hane halkı 2,9 kişi. 15 yaş üzeri Yüksekokul ve Fakülte Mezununun ilimiz nüfusuna oranı % 14,78 dir. Kalkınma Bakanlığı 2015 verilerine göre ilimizin Kamu Yatırımlarından aldığı paya baktığımızda 176.444.000 TL ile 51. sırada yer almaktayız. Takdir edersiniz ki; Muğla ilimiz coğrafi ve ekonomik açıdan ülkemiz için çok önemli bir role sahip. Ülke ekonomisi içerisinde önemli bir iş hacmine sahip ilimizde; ihracatta ilk 1000 sanayi kuruluşu içerisinde sadece toplam 4 firmanın olması gerçekten üzücü bir durum.  İlçemizin Turizm sezonunda nüfusunun çok yüksek rakamlara ulaşması ve bunun ülke ekonomisine getirdiği kazanımlar dikkate alındığında kamu yatırımlarından aldığımız payın az olması yöremizi olumsuz etkilemektedir.  Muğla ili olarak turizm odaklı yüksek görünen ekonomik verilerimiz sebebi ile Sosyo- Ekonomik Gelişmişlik endeksinde ilk 10 ilin arasında olmamızda; eğitimli ve girişimcilik ruhu yüksek olan vatandaş potansiyelimizin etkisi çok büyük. Bodrum ve ahalisinde ticaret ile uğraşan tüm iş insanları her yıl kazançlarını yeni yatırımlara yönlendirmeyi adeta kendine görev edinmiş durumda. Ancak; biz iş insanları olarak ilimizin 1. derecede kalkınmayı başarmış iller arasında olmasından gurur duymakla birlikte, bölgesel teşviklerin arttırılmasının ve ayrıca vergi oranlarının da indirimler yapılması gerektiğinin kanısındayız. Bir ülkenin hızlı ve daha fazla gelişmesinin en başlıca kuralının yatırıma yönelik teşviklerin arttırılmasından, vergi oranlarının düşürülmesinden, adil bir gelir dağılımdan, kamu harcamalarının azaltılmasından geçeceğini tekrarlıyoruz.

Değerli okurlar; Bodrum Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası, üyeleriyle birlikte; her zaman üretenlerin yanında olmuştur ve olmaya da devam edecektir. Mesleki bilgi ve tecrübemizi, geleceğe bakış açımızı ve mali uzmanlığımızı ihtiyaç duyduğunuz her platformda sizlerle paylaşmaktan memnuniyet duyacağımızı bilmenizi isteriz. Anayasamız ile güvence altında olan; laik ve demokratik bir ülkede mesleğimizi icra etmek adına şu sözleri kendimize ilke edinmiş durumdayız.

Mustafa Kemal Atatürk diyor ki; “İki Mustafa Kemal vardır: Biri ben, et ve kemik, geçici Mustafa Kemal. . . İkinci Mustafa Kemal, onu "ben" kelimesiyle ifade edemem; o, ben değil, bizdir! O, memleketin her köşesinde yeni fikir, yeni hayat ve büyük ülkü için uğraşan aydın ve savaşçı bir topluluktur. Ben, onların rüyasını temsil ediyorum. Benim teşebbüslerim, onların özlemini çektikleri şeyleri tatmin içindir. O Mustafa Kemal sizsiniz, hepinizsiniz. Geçici olmayan, yaşaması ve başarılı olması gereken Mustafa Kemal odur!”

Bu bakış açısı ile oda olarak; sizlerle sürekli seminer, toplantı ve diğer etkinliklerimizle beraber olmaya çalışıyoruz. İlçemiz başta olmak üzere; sadece kendi meslektaşlarımıza değil tüm iş insanlarına fayda sağlama çabası içerisindeyiz. 2017 Kasım ayı içerinde düzenlemiş olduğumuz Bilirkişilik Eğitimleri ile toplam 143 bilirkişiye eğitim vermenin gururunu yaşadık. Akademik bir oda olarak ilçemizin beklentilerini karşılamak için tüm imkânlarımızla sizler için çalışıyor ve üretiyoruz. Yurt dışında ve yurt içinde katıldığımız tüm etkinlerde mesleğimizin ve ülkemizin tanıtımı için mücadele ediyoruz.

Değerli meslektaşlarım, sevgili Bodrum’ lular; hedefimiz, yolumuz tek ve ortak. Her zaman, hep birlikte olmanın verdiği güç ve üzerimize düşen görevleri eksiksiz bir şekilde icra etmenin verdiği mutluluk ve onur ile;  Müreffeh, Çağdaş, Uygar, Güçlü bir Türkiye için, toplumsal değerlere sahip çıkarak çalışmaya devam edeceğiz.

Hayatınızda her gün daha güzel günlere uyanmanız temennisi ile sizleri odamız kurulları ve meslektaşlarım adına saygıyla ve sevgiyle selamlıyorum.

Bir sonraki sayımızda görüşmek üzere …..